Oferim consultații gratuite de psihiatrie în contract cu Casa de Asigurări de Sănatate Vrancea, pentru pacienții asigurați, care se prezintă cu bilet de trimitere de la medicul de familie/specialist.
Anxietatea
Ce este anxietatea?
Anxietatea este mai mult decât să te simți stresat sau îngrijorat. În timp ce stresul și sentimentele anxioase sunt un răspuns comun la o situație în care ne simțim sub presiune, ele trec de obicei după ce situația stresantă a trecut sau „stresorul” este înlăturat.
Toată lumea se simte neliniștită din când în când. Atunci când sentimentele anxioase nu dispar, se întâmplă fără un motiv anume sau face dificil să faci față vieții de zi cu zi, poate fi semnul unei afecțiuni anxioase.
Tipuri de anxietate
Multe persoane cu anxietate prezintă simptome de mai mult de un tip de stare de anxietate și pot suferi și depresie. Este important să căutați din timp sprijinul dacă vă confruntați cu anxietate. Simptomele dvs. nu pot dispărea de la sine și, dacă sunt lăsate netratate, pot începe să vă preia viața.
Există diferite tipuri de anxietate. Cele mai frecvente sunt:
- Tulburare de anxietate generalizată- persoana se simte neliniștită în majoritatea zilelor, îngrijorată de multe lucruri diferite, pentru o perioadă de șase luni sau mai mult.
- Anxietate socială – persoana are o teamă intensă de a fi criticată, jenată sau umilită, chiar și în situații de zi cu zi, cum ar fi să vorbească în public, să mănânce în public, să se afirme la locul de muncă sau să vorbească mic.
- Fobii specifice – persoana se simte foarte frică de un anumit obiect sau situație și poate merge la lungimi mari pentru a o evita, de exemplu, având o injecție sau călătorește într-un avion. Există multe tipuri diferite de fobii.
- Tulburare de panică – persoana are atacuri de panică, care sunt sentimente de anxietate intense, copleșitoare și adesea incontrolabile, combinate cu o serie de simptome fizice. Cineva care are un atac de panică poate suferi tulburări de respirație, dureri în piept, amețeli și transpirație excesivă, palpitații, tremor, amorțeli. Uneori, persoanele care se confruntă cu un atac de panică cred că suferă de un atac de cord sau sunt pe cale să moară. Dacă o persoană are atacuri de panică recurente sau se teme în mod persistent de a avea una timp de mai mult de o lună, se spune că are tulburări de panică.
- Tulburare obsesivă compulsivă (TOC) –persoana are în permanență gânduri nedorite / intruzive și temeri care provoacă anxietate. Deși persoana poate recunoaște aceste gânduri ca fiind o prostie, de multe ori încearcă să-și ușureze anxietatea prin efectuarea anumitor comportamente sau ritualuri. De exemplu, frica de germeni și contaminarea poate duce la spălarea constantă a mâinilor și hainelor.
- Tulburare de stres posttraumatic (PTSD) Acest lucru se poate întâmpla după ce o persoană trăiește un eveniment traumatic (de exemplu război, asalt, accident, dezastru). Simptomele pot include dificultăți de relaxare, vise tulburătoare sau flashback-uri ale evenimentului și evitarea a orice legătură cu evenimentul. PTSD este diagnosticat atunci când o persoană are simptome de cel puțin o lună.
Cum este tratată anxietatea?
- Tratamentul cu cele mai bune dovezi de cercetare pentru majoritatea tulburărilor de anxietate se numește terapie cognitiv- comportamentală (CBT) .
CBT presupune colaborarea cu un psihoterapeut pentru a analiza tiparele de gândire (cogniție) și acțiuni (comportament) care te fac să te simți anxioasă. De-a lungul timpului, CBT își propune să vă provoace și să vă schimbe tiparele de gândire inutile, precum și să vă ajute să vă dezvoltați abilități de a face față și să vă reduceți anxietatea.
Expunerea este un aspect important al CBT care implică confruntarea cu lucruri sau situații pe care le evitați, de obicei, deoarece acestea te determină să te simți anxioasă. Făcând mici pași în a te expune la aceste situații demonstrează că poți face față cu ele, mai degrabă decât să le eviți.
- Tratamentul medicamentos – Medicamentele sunt adesea prescrise pentru a trata anxietatea și este cunoscut a fi eficient atunci când este luat în asociere cu CBT și alte strategii de auto-ajutor.