Cu toții am devenit mai dependenți de tehnologie în ultimii ani în aproape fiecare aspect al vieții noastre, iar terapia este un alt serviciu valoros pe care acum îl putem accesa online, oriunde și oricând dorim. Terapia online nu este doar pentru lockdownuri. Beneficiile terapiei online sunt acum recunoscute pe scară largă și popularitatea ei este în creștere — chiar și post COVID. În timp ce lockdownurile au forțat viața și terapia să treacă în online, cercetările au arătat că acest tip de terapie este la fel de eficient ca terapia tradițională și vine cu o serie întreagă de beneficii suplimentare. Acestea includ beneficii pragmatice precum comoditatea și accesibilitatea — dar și altele mai puțin evidente, legate de relația terapeutică.
Terapia online nu este un concept nou; există de ceva vreme. Dar tot mai mulți dintre noi au văzut beneficiile terapiei online în ultima vreme, în special din cauza COVID-ului. Când au fost instituite măsuri mai dure de izolare, a fost nevoie ca ședințele de terapie să devină digitale și mulți clienți au considerat acest sprijin virtual de neprețuit.
Există multe motive pentru care oamenii optează pentru terapia online în detrimentul terapiei față‑n față. Dacă vă gândiți să recurgeți la terapia online și considerați că este potrivită pentru dvs., în continuare, veți afla mai multe despre beneficiile ei.
Cercetările arată că terapia online poate fi la fel de eficientă ca și terapia în cabinet pentru diferite afecțiuni mintale. O analiză a literaturii de specialitate a constatat că terapia cognitiv-comportamentală online este la fel de eficientă ca și terapia tradițională în tratarea depresiei moderate, a tulburării de anxietate socială, agorafobiei și a tulburării de anxietate generalizată; s-a dovedit a fi eficientă chiar și în reducerea comportamentelor problematice legate de jocurile de noroc.
Terapia online oferă acces la tratament de sănătate mintală persoanelor din zonele rurale sau îndepărtate. Cei care locuiesc în zonele rurale s-ar putea să nu aibă acces la nicio altă formă de tratament psihologic deoarece există puține opțiuni de terapie în zona lor, sau deloc. Deplasarea pe distanțe lungi și/sau un program încărcat de muncă pot fi o povară pentru persoanele care au nevoie de ajutor psihologic. Mai mult decât atât, pentru cei care călătoresc frecvent, capacitatea de a primi terapie în propria lor casă sau birou este un avantaj, intervențiile online oferind acces relativ rapid și ușor, reducând timpul și cheltuielile de călătorie. Distanța nu mai este o barieră întrucât cabinetul virtual este accesibil printr‑o simplă apăsare de buton — chiar acolo pe telefon, tabletă sau laptop.
Webterapia oferă accesibilitate persoanelor cu dizabilități. Persoanele care nu pot să-și părăsească casa din diverse motive, cum ar fi boli fizice sau mentale, pot considera terapia online o alternativă utilă la serviciile tradiționale de psihoterapie.
În cadrul terapiei online, unele persoane simt un nivel crescut de familiaritate şi libertate comparativ cu terapia faţă în faţă. Literatura de specialitate susţine această ipoteză în cazul anumitor beneficiari ai terapiei. Așadar, unii oameni simt mai puțină rușine și anxietate în mediul online și, prin urmare, trecerea la un nivel intim poate fi mai rapidă decât într‑un cadru terapeutic tradițional.
În ceea ce privește contractul și angajamentul terapeutic, studiile arată că oamenii tind să simtă că internetul este o „arenă sigură“ deci, eliminarea interacțiunii față în față poate, de fapt, crește auto-dezvăluirea și onestitatea.
Unele persoane își fac griji că pot fi văzute intrând în cabinetul terapeutului și ar prefera să discute în limitele propriei case despre cum se simt iar terapia online oferă un sentiment reconfortant de intimitate.
Terapia online este, de obicei, destul de accesibilă și convenabilă, persoanele putând programa adesea ședințele de terapie la orele cele mai convenabile pentru ele, astfel că internetul face ca suportul psihologic să fie mai accesibil. Oamenii se pot simți confortabil să vorbească cu prietenii și familia despre probleme fizice, dar s-ar putea să nu simtă la fel de importante discuțiile despre probleme de natură psihologică. Accesul online facilitează depășirea stigmatizării cu care au fost tratate dintotdeauna problemele de natură psihologică. Webterapia poate fi un instrument important pentru a ajuta oamenii să învețe mai multe despre sănătatea mintală.
Ritmul frenetic al vieții face ca „timpul pentru mine“ să fie greu de găsit; unele persoane având un program încărcat sau lucrează neregulat. Sau poate sunt părinte singur sau un îngrijitor care este mereu contra cronometru. Terapia online se potrivește programului lor întrucât pot discuta cu un terapeut oricând își doresc — fie că este un apel video rapid chiar înainte de a pleca la serviciu sau că este o ședință chat înainte de a pune copii la culcare.
Să avem grijă de mintea noastră este mai important ca niciodată. Așadar, dacă te gândești că terapia online este potrivită pentru tine, acestea sunt doar câteva dintre avantajele care o recomandă.
Autor:
Psh. Damaris Roxana Bogzeanu – psiholog clinician, psihoterapeut