Psihoterapie

Ce este psihoterapia?

Psihoterapia este un termen general care este utilizat pentru a descrie procesul de tratare a tulburărilor psihologice și a stresului psihic prin utilizarea tehnicilor verbale și psihologice. În timpul acestui proces, un psihoterapeut instruit ajută clientul să abordeze probleme specifice sau generale, cum ar fi o anumită boală psihică sau o sursă de stres de viață.

În funcție de abordarea utilizată de terapeut, se poate utiliza o gamă largă de tehnici și strategii. Cu toate acestea, aproape toate tipurile de psihoterapie implică dezvoltarea unei relații terapeutice, comunicarea și crearea unui dialog și lucrul pentru a depăși gândurile sau comportamentele problematice.

Problemele ajutate de psihoterapie includ dificultăți în a face față vieții de zi cu zi; impactul traumei, bolii sau pierderii medicale, precum moartea unei persoane dragi; și tulburări mentale specifice, cum ar fi depresia sau anxietatea. Există mai multe tipuri diferite de psihoterapie și unele tipuri pot funcționa mai bine cu anumite probleme sau probleme. Psihoterapia poate fi utilizată în combinație cu medicamente sau alte terapii.

Psihoterapia și medicamentele

Psihoterapia este adesea folosită în combinație cu medicamente pentru a trata afecțiunile de sănătate mintală. În unele circumstanțe, medicația poate fi în mod clar utilă, iar în altele psihoterapia poate fi cea mai bună opțiune. Pentru multe persoane, medicamentele combinate și psihoterapia sunt mai bune decât oricare dintre ele. Îmbunătățirile stilului de viață sănătos, cum ar fi o alimentație bună, exerciții fizice regulate și un somn adecvat, pot fi importante pentru susținerea recuperării și stării generale de sănătate.

Cine poate beneficia de psihoterapie?

 

Psihoterapia poate fi folosită pentru a ajuta o serie de oameni. Următoarele sentimente sunt semne că un individ ar putea beneficia de acest tip de terapie:

  • Sentimente copleșitoare de tristețe sau neputință.
  • Incapacitate de a face față problemelor de zi cu zi.
  • Dificultate de concentrare la muncă sau studii de cele mai multe ori.
  • Să bei prea mult, să iei droguri sau să fii agresiv într-o măsură care dăunează pe ei înșiși sau pe alții.
  • Un sentiment că problemele nu se îmbunătățesc niciodată, în ciuda primirii ajutorului de la prieteni și familie.
  • Să te simți constant la margine sau să te îngrijorezi inutil.

Ce este terapia cognitiv comportamentală?

Terapia cognitivă comportamentală (CBT) este un tratament de psihoterapie orientat pe obiective pe termen scurt, care necesită o abordare practică practică a rezolvării problemelor. Scopul său este de a schimba tiparele de gândire sau de comportament care se află în spatele dificultăților oamenilor și, astfel, schimbarea modului în care se simt. Este utilizat pentru a ajuta la tratarea unei game largi de probleme din viața unei persoane, de la dificultăți de somn sau probleme de relație, până la abuz de droguri și alcool sau anxietate și depresie . CBT funcționează schimbând atitudinile oamenilor și comportamentul lor, concentrându-se pe gândurile, imaginile, credințele și atitudinile care sunt deținute ( procesele cognitive ale unei persoane ) și modul în care aceste procese se raportează la modul în care o persoană se comportă, ca mod de a face față problemelor emoționale.

Ce poate trata?

Terapeuții au creat primele modele CBT în urmă cu aproximativ 50 de ani pentru a trata depresia. Există acum modele pentru tratarea unei game largi de condiții, inclusiv:

  • tulburare de panica
  • tulburare de stres posttraumatic (PTSD)
  • tulburare de anxietate generalizată (GAD)
  • insomnie
  • fobie socială
  • depresia
  • furie
  • conflict marital
  • abuz de substanțe și dependență
  • personalitate borderline
  • fobie
  • tulburari de alimentatie

Beneficiile terapiei cognitive comportamentale

Instrumentele utilizate în CBT – care includ învățarea identificării și disputării gândurilor nerealiste sau nefolositoare și dezvoltarea abilităților de rezolvare a problemelor – au fost folosite pentru a trata o gamă largă de provocări pentru sănătatea mintală. CBT este acum considerată printre cele mai eficiente forme de terapie, mai ales atunci când clienții încorporează strategii în viața lor de zi cu zi. Acest efort de a obține cunoștințe despre procesele cognitive și comportamentale cuiva și de a le modifica într-un mod constructiv implică adesea o practică continuă, dar este favorizat de mulți clienți, deoarece poate necesita mai puține ședințe de terapie decât alte modalități.