Tulburarea bipolara este definita astazi ca o afectiune psihica cu episoade alternative depresive, maniacale sau hipomaniacale. Se descriu doua tipuri de tulburare bipolara : tipul I descrisa in secolul XIX ca tulburarea maniaco-depresiva sau psihoza depresiva – mai exact pacientul prezinta episoade maniacale si depresive cu sau fara elemente psihotice si tipul II in care pacientul este mai mult timp deprimat, cu episoade hipomaniacale si instabilitate crescuta a dispozitiei.
Tulburarea bipolară debutează între 25 şi 45 de ani, mai rar poate începe înaintea vârstei de 20 de ani sau după 50 de ani. ,,Episoadele mixte sunt mai des întâlnite la persoanele care au dezvoltat tulburarea bipolară la o vârstă fragedă, în special în timpul adolescenţei. ,,Persoanele care manifestă episoade mixte experimentează mania şi depresia în acelaşi timp, acest lucru ducând la un comportament imprevizibil.
Originea tulburărilor maniaco-depresive nu este cunoscută cu certitudine. Deşi unele studii înaintează ipoteza unei origini genetice, specialiştii nu sunt în totalitate siguri de cauzele tulburării bipolare. Teoria principala arată că substanţele chimice din creier fluctuează anormal. Atunci când nivelurile anumitor substanţe devin prea mari, persoana dezoltă stările maniacale, atunci când nivelurile sunt scăzute, aceasta experimenteaza depresia.
Semne de întrebare care indica necesitatea consultarii unui specialist:
- Stări depresive ;
- Dificultati de concentrare;
- Cresterea nivelului de irascibilitate;
- O bună dispozitie în neconcordanţă cu contextual;
- Rapiditate în vorbire;
- Sare de la o idee la alta făra a finaliza niciuna
- Un somn insuficient, deşi persoana este plină de energie;
- Dificultate în a indeplini sarcini uşoare;
- Angajarea în proiecte pentru care nu deţine nicio expertiză;
- Angajarea in activitati cu risc crescut;